www.MeerOverWhisky.nl

Onafhankelijke Informatie en nog Veel Meer over Whisky

Classic Malts - Glenkinchie (Lowland)

United Distillers

Glenkinchie is door United Distillers gekozen als representatieve whisky voor de Lowland regio in de serie van twaalf Classic Malts van Schotland.

Deze distilleerderij werd in 1825 opgericht door een aantal lokale boeren en werd de licentie voor het stoken van whisky in 1837 verleend en gekoppeld aan de naam Glenkinchie Distillery. Zoals bij zoveel distilleerderijen van tegenwoordig is de bezoekersruimte gesitueerd in de voormalige ruimtes waar gemout werd. Er is een prachtige half open maquette van de distilleerderij die zeer goed inzichtelijk maakt hoe het proces van whisky maken verloopt.

Glenkinchie is één van de drie distilleerderijen die hebben weten te overleven in de Lowlands waarbij gebruikt wordt gemaakt van het water uit de Lammermuir Hills. Vroeger, aan het begin van de 19de eeuw waren er in de Lowlands ruim 100 distilleerderijen actief. Nu resten alleen nog Glenkinchie, Auchentoshan en Bladnoch.

Distilleerderij

De distilleerderij staat aan een klein riviertje (Kinchie Burn) waarvan vroeger het water werd gebruikt voor het mouten. De distilleerderij, met als eigenaar John en George Rate, stopte met de productie in 1853. Pas weer in 1890 werd het complex weer in bedrijf genomen.

Het complex ligt onder de rook van de hoofdstad van Schotland en wordt ook wel "The Edinburgh Malt" genoemd.

De Glenkinchie Wash Still heeft een inhoud van 30.963 liter en is hiermee de grootste van de Schotse whisky industrie. Deze is vervangen in 2008. Sinds 1968 wordt en niet meer gemout op de locatie van de distilleerderij.

Classic Malt

De Glenkinchie van 12 jaar oud smaakt heerlijk en heeft een droge afdronk. Een heerlijke whisky als aperitief. De Distillers Edition heeft een tweede rijping ondergaan op Amontillado sherry vaten.