www.MeerOverWhisky.nl

Onafhankelijke Informatie en nog Veel Meer over Whisky

Malt Whisky Regio's

Isle of Islay

Rokerige Whisky

De 8 merken die van Isle of Islay, kortweg Islay, komen zijn: Lagavulin, Bunnahabhain, Caol Ila, Bruichladdich, Bowmore, Ardbeg, Port Ellen en Laphroaig. Direct ten oosten van Islay ligt het schiereiland Kintyre met een concentratie van distilleerderijen in Campbeltown.

Vrijwel alle whisky's van Isle of Islay zijn herkenbaar aan hun sterke rokerige (Engels: Peated) karakter. Het is niet zo, en er komen steeds meer uitzonderingen bij, dat dit karakter exclusief is voor de whisky's van Isle os Islay. Er komen steeds meer "peated" whisky's van het "vasteland" van Schotland.

"Unpeated"

Het omgekeerde is ook waar, niet alle whisky van Isle of Islay zijn peated. Een voorbeeld is de 12 jaar oude Coal Ila "unpeated". Let wel op de fles staat "Unpeated Malt", dit wil dus niet zeggen dat de whisky vrij is van enige rooklucht en rooksmaak. In de ketels (engels: stills) van Caol Ila wordt veel peated whisky gestookt. Aan de binnenzijde van de ketel blijft een residu achter in het koper wat nog na vele distillatie ronden zijn geur afgeeft aan de whisky. Ook blijft de peated lucht hangen in de Washbacks (=grote houten vaten of roestvrijstalen tanks gebruikt voor gisting) en wordt dit afgegeven aan de wort van de niet gerookte gerst.

Sterken Verschillen

Niet alle whisky's zijn even sterk gerookt. De "hoeveelheid rooksmaak" wordt uitgedrukt in het fenol gehalte van de whisky.

De hoeveelheid fenol in whisky wordt aangegeven met het het aantal PPM (Parts per Million) of te wel het aantal delen per miljoen. Dus een duizendste van een promille. Let wel, dit is niet het fenol gehalte van de whisky maar van de gemoute gerst.

Naarmate een whisky ouder wordt verliest hij zijn rokerige karakter!

Slechts 1 Mouterij op Islay

Nu zou je verwachten die iedere distilleerderij zijn eigen uniek gemoute en met turf gerookte gerst zou gebruiken. Dat is niet zo, alle gemoute gerst komt uit dezelfde mouterij die in Port Ellen staat. Natuurlijk is het wel zo dat iedere distilleerderij zijn eigen "specificaties" heeft voor het proces.