www.MeerOverWhisky.nl

Onafhankelijke Informatie en nog Veel Meer over Whisky

Malt Whisky Regio's

Lowlands

Dundee-Greenock

De Lowlands omvat het gebied ten zuiden van de lijn Dundee-Greenock.

De lowlands is het gebied wat het dichtst tegen de (officiele) grens met Engeland ligt en in het noorden begrenst wordt door de historische Hadrian Wall. Op de foto aan de rechterzijde zijn de restanten van deze historische grens te zien.

Overleven

Glenkinchie, Auchentoshan en Bladnoch zijn de enige drie van de drie distilleerderijen die hebben weten te overleven in de Lowlands waarbij gebruikt wordt gemaakt van het water uit de Lammermuir Hills. Vroeger, aan het begin van de 19de eeuw waren er in de Lowlands ruim 100 distilleerderijen actief, nu dus nog maar 3 stuks.

Ailsa Bay Distilleerderij en Daftmill

Voor de kust van South-Ayrshire ligt op ongeveer 15km uit de kust het eiland "Ailsa Craig". Zeer dominant aanwezig in de Firth of Clyde. Het eiland heeft een omtrek van 3km en een hoogte van 340 meter! Er staat een verlaten kasteel en een vuurtoren op het eiland. Er zijn geen voorzieningen op het eiland. Anno 2013 staat het te koop voor 1,5 miljoen pond!

Bij Ailsa Bay Distilleerderij staan 8 koperen ketels die een exacte kopie zijn van zuster distilleerderij Balvenie. Ailsa Bay Distilleerderij staat ook in Girvan. De distilleerderij is genoemd naar het vulkanische eiland Aisla Craig wat 15 km voor de kust ligt in de Firth of Clyde. De geproduceerde whisky wordt gebruikt in de blended whisky's van Grant. Productie is 12 miljoen liter per jaar. De whisky wordt gerijpt op Bourbon vaten van 200 liter. De Grant's blended whisky, wereldwijd op de vierde plaats, wordt bij Ailsa Bay Distillleerderij geblend.

Distilleerderij Daftmill Farm in Cupar is een nieuwe distilleerderij in een oude molen die in 2005 de eerste whisky op het vat afvulde.