www.MeerOverWhisky.nl

Onafhankelijke Informatie en nog Veel Meer over Whisky

Whisky Productie

Fase 6 - Filtratie

Waarom Filteren

Het maken van een lekkere whisky ligt in het zoeken van de juiste balans van smaken. Componenten die niet lekker smaken moeten verwijdert worden en de componenten die de smaak verrijken mogen niet worden verwijdert. In een whisky bevinden zich diverse componenten die naast beïnvloeding van de smaak ook de helderheid van de whisky beïnvloeden. Zo zullen bepaalde componenten, zoals vetten, gaan klonteren als de whisky gekoeld wordt en de whisky troebel maken. Ook zijn er componenten die na verloop van tijd naar de bodem van de fles zinken en een laagje vormen onderin de fles.

Koude Filtratie

Om te voorkomen dat een whisky troebel wordt moet er dus gefiltreerd worden. Dit doet men door de whisky te koelen tot zelfs beneden 0 graden Celsius om de ongewenste componenten te doen klonteren en de gekoelde whisky door een fijn filter te laten lopen. We noemen dit “koude filtratie” (engels: chill filtration).

De gebrande binnenzijde van een bourbon vat.
De binnenzijnde van een zwaar gebrand (ex) Bourbon vat. De structuur van de houtskool is duidelijk te zien.

Un-chillfiltered

Echter er is een tendens om de whisky zo natuurlijk mogelijk te laten en geen componenten die de whisky troebel kunnen maken eruit te filtreren. Dit wordt op de fles aangegeven met “non-chill filtered” of “un-chillfiltered”.

"Barrier" Filtratie

Op een fles kan vermeld staan "barrier filtered only" dit is niets bijzonders. Alle whisky wordt, wanneer het uit het vat wordt getapt, gefilterd om het te ontdoen van "kleine stukjes verontreiniging" . Dit kunnen houtsplinters, houtskool of andere verontreinigingen zijn.

Zoals je kunt zien aan de detail foto aan de rechterkant van de binnenzijde van een whiskyvat kan de laag houtkool aan de binnenzijde aanzienlijk zijn.

Je kunt je voorstellen dat bij het verplaatsen (rollen) en het sluiten/openen van het vat aanzienlijke stukje houtskool kunnen loslaten van de binnenwand. Deze voegen echt niets toe aan de smaak van de whisky en die wil je niet graag in je glas. Dat is wel wat anders dan bij de koude filtratie waarbij vetten, die mede bepalend zijn voor de smaak, bij lage temperatuur stollen en op deze wijze uit de whisky worden gefilterd.

Ik vraag mezelf alleen nog wel of ofdat er nog verschil is tussen "un-chillfiltered" en "barrier filtered only"...., er lijkt geen verschil te zijn.