www.MeerOverWhisky.nl

Onafhankelijke Informatie en nog Veel Meer over Whisky

Whisky Productie

Fase 1 - Mouten

Gerst (engels: Barley) bevat zetmeel en deze moet worden omgezet in oplosbare suikers om alcohol te kunnen maken. Om het proces te starten moet de gerst eerst ontkiemen. Dit proces van kiemen wordt mouten genoemd. Om de kieming te starten wordt de gerst 2 tot 3 dagen geweekt in lauwwarm water.

Als het ontkiemen (Engels: germination) niet wordt gestopt dan zou de gerst gaan uitlopen, dit wil je niet en het ontkiemen wordt gestopt door de ontkiemde gerst te drogen. Traditioneel werd de gerst op de grond (engels: Malting Floor) van een schuur uitgespreid om te drogen. Hierbij wordt de ontkiemde gerst regelmatig gekeerd. In een moderne fabriek wordt de gerst gedroogd in grote langzaam ronddraaiende trommels.

Traditioneel wordt de kieming gestopt door de gerst te drogen in een oven die gestookt wordt op turf. De duur van het drogen en het soort turf wat gebruikt wordt beïnvloed de smaak en geur van de whisky. Het drogen van de mout wordt eesten genoemd.

Groenmout is mout, dat net ontkiemd is en nog niet is geŽest. Eesten is het drogen van de groenmout. Groenmout is maar zeer beperkt houdbaar en zal snel door schimmels worden aangetast. Door het groenmout te eesten (Engels: kilning), het vochtgehalte wordt dan verlaagd naar minder dan 4%, kan het langer worden bewaard.

Het drogen van de groenmout, wat nu nog maar zelden op de dezelfde locatie dan de distilleerderij gebeurt, noemen we in het Engels Kilning, de ruimte/gebouw waar het in plaatsvindt wordt een Kiln genoemd. Het dak van de Kiln heeft een typerende schoorsteen. Traditioneel zul je deze bij vrijwel iedere distilleerderij terug vinden. Hier rechts op de foto de Kiln van Dewar's Distillery in Aberfeldy in Schotland. Let wel, de Kiln heeft alleen nog maar een decoratieve functie.

Het gedroogde en ontkiemde gerst wordt nu mout (engels: malt) genoemd. Deze wordt vervolgens vermalen bij de start van de volgende stap in het productie proces van Whisky.