www.MeerOverWhisky.nl

Onafhankelijke Informatie en nog Veel Meer over Whisky

Classic Malt - Cragganmore (Speyside)

United Distillers

Cragganmore is door United Distillers gekozen als representatieve whisky voor de Speyside regio in de serie van twaalf Classic Malts van Schotland en hier onderdeel van sinds 1989.

Sinds 1998 heeft Cragganmore ook een Distillers Edition. Cragganmore valt op door zijn zoete en complexe karakter. Er zijn tonen van fruit en honing te vinden waardoor aroma’s van vruchtencake en toffee worden geproefd.

Distilleerderij

In het dorp Ballindalloch in Banffshire aan de Strathspeyspoorlijn, vinden we de distilleerderij en het bezoekerscentrum. Nabij de distilleerderij vinden we de snelst stromende rivier van Schotland en in heuvels in het zuiden is voldoende turf te vinden. Toendertijd een goede locatie voor een distilleerderij. Heden ten dage is de aanwezigheid van het turf niet meer belangrijk omdat er op de locatie van de distilleerderij niet meer gemout wordt. Turf is een zeer geschikte brandstof voor het drogen omdat het langzaam en lang brand met constante temperatuur.

De naam van de distilleerderij komt van de vlakbij gelegen heuvel "Craggan Mor" en is opgericht in 1869 door John Smith.

Het water wat bij de distillatie gebruikt wordt komt uit de bron Altnacriche die zich op de nabij gelegen Craggan More Hill bevindt. Het koelwater voor het distillatie proces wordt via een pijpleiding uit de rivier de Spey gehaald.

Classic Malt

De Cragganmore wordt standaard na een rijping van 12 jaar gebotteld. De Distillers Edition whisky ondergaat een tweede rijping in portvaten wat zoete en diep fruitige eikengerookte malt whisky met een lange droge afdronk geeft en een rijke warmgoude kleur Met een alcoholpercentage van 40% smaakt hij het lekkerst met slechts een enkele druppel water.