Slurpen!
Ik heb mijn eerste glaasje whisky in 1973 gedronken. Toen had ik (nog) niet het besef wat ik precies dronk. Destijds was whisky gewoon whisky en het was een fles William Lawson's. Dat heb ik altijd onthouden, het zwart-witte logo met de groene fles.
Ik heb altijd de voorkeur aan iets kleins gegeven en was geen liefhebber van grote glazen bier. Het glas moet dan bij voorkeur wel gevuld zijn zodat er eerst geslurpt moet worden vooraleerst je het glas kunt heffen! Behoudens wanneer het glas gevuld is met whisky, dan moet er ruimte zijn voor de neus!
In de jaren tachtig (van de vorige eeuw) moest ik voor mijn werk regelmatig met het vliegtuig op pad. Een bezoek aan de Taxfree shops was een tijdverdrijf om het moment te overbruggen totdat het vliegtuig vertrok. Toen kwam ik voor het eerst in aanraking met de Single Malt Whisky's.
In de taxfree shops kon je niet om de Glenfiddich single malt whisky heen met de kenmerkende driehoekige fles. In de jaren negentig (van de vorige eeuw) kon je in de taxfree shops en de restaurants/bar's niet meer om de Classic Malts Selection heen en algauw had ik het rijtje van 6 flessen ook in mijn kast staan. En weer een jaartje later stonden alle DE specials ook op een rijtje. Maar er is was nog veel meer te ontdekken!
Je begint te ontdekken dat er veel verschillende whisky's zijn, niet alleen uit Schotland maar van bijna over heel de wereld. Zelfs de schrijfwijze (whiskey), dus met een "e" erin kan anders zijn. Met whisky proeverijen heb ik veel ervaring opgedaan en kennis gemaakt met de diversiteit van whisky
Naast mijn "gewone werk" heb ik sinds 2004 ook een webdesignbureau op mijn naam staan en heb in het voorjaar van 2013 heb ik een website gemaakt over whisky om een dynamische webstructuur uit te proberen. De laatste jaren heb meer vrije tijd gekregen en is de website MeerOverWhisky "responsive" en "mobile first" gemaakt en wordt geregeld meer informatie aan toegevoegd.
Schotland is een zeer mooie vakantiebestemming en laten daar nu ook nog eens heel veel leuke distilleerderijen zijn die je kunt bezoeken. Op deze website staan verschillende foto's die ik zelf bij deze bezoeken heb gemaakt.
Leukste bezoek: Edradour Distillery, je mocht alles aanraken en fotograferen, teleurstellendste bezoek: Talisker Distillery, je mocht niets aanraken en niets fotograferen!.
Ook de bezoekerscentra en hun directe omgeving zijn vaak bijzonder mooi ingericht. Hieronder twee foto's van de auteur in zo een omgeving.
Auteur bij Bell
Auteur bij Dewar
Het plan is om in 2025 whiskyproeverijen in kleine huiselijke kring aan te bieden en daarvoor heb ik mijn kennis geformaliseerd. Met trots kan ik dan ook zeggen dat ik geslaagd ben voor mijn "whisky" examen en nu formeel de titel "Whisky Ambassador" mag dragen.
Deze certificering is geaccrediteerd door het BIIAB (British Institute of Innkeeping Awarding Body) in het Verenigd Koninkrijk. Het BIIAB verzorgd een officieel geaccrediteerde training over Whisky, in het bijzonder Scotch Malt Whisky.
De inhoud van de opleiding omvat de Geschiedenis, Regelgeving, Productie van Whisky in zowel Schotland als daarbuiten, de Verkooptechnieken en Bereiding van whisky mixen & cocktails en het Ruiken en Proeven (Nosing and Tasting).
Het examen bestond uit een schriftelijke toets en een praktijktoets. De praktijktoets bestaat uit een proeverij van vier whisky's. Deze whisky's moeten "blind" geïdentificeerd worden. Het Credo: "Drink Minder, Drink Beter"
Het Certificaat