A
ABV (Alcohol-By-Volume) wordt gebruikt om het percentage alcohol van de drank aan te geven. Als er op de fles staat "42% ABV", wat hetzelfde is als "42% vol", wil dit niets anders zeggen dat 42% van de drank uit alcohol bestaat. Deze aanduiding niet te verwarren met proof wat niet hetzelfde als ABV is.
Door natuurlijke verdamping gaat jaarlijks 2% van de drank verloren. Dit wordt ook wel het engelen aandeel (engels: Angel's share) genoemd. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Rijpen
Terug naar de indexB
Barley is het Engelse woord voor Gerst.
Engels voor wel gefilterde whisky maar geen "koude filtratie". Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Filtratie
Het afvullen van de flessen. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Bottelen
Amerikaanse "whiskey" gestookt uit tenminste 51% mais en twee jaar (Straight Bourbon) op een aan de binnenkant gebrande eikenhouten vaten is bewaard.
Terug naar de indexC
Het alcoholpercentage van de whisky in de fles is net zo sterk als toen de whisky nog in het vat zat en dit zal rond de 60% zijn. Normaal wordt de whisky alvorens het op de fles gaat verdund met water tot een alcoholpercentage tussen de 40% en 46%.
Engels voor "koude filtratie". Om te voorkomen dat een whisky troebel wordt moet er dus gefiltreerd worden. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Filtratie
Terug naar de indexD
"Distillery Botteling" geeft aan dat de fles door de distilleerderij zelf is gebotteld (op de fles afgevuld).
In de regel wordt deze aanduiding gebruikt voor een speciale uitgave van (malt) whisky die een extra rijping heeft ondergaan op b.v. ex-sherry vaten. Lees hierover meer op de introductie pagina van de Classic Malts whisky's.
In het rijpings process is de whisky in twee verschillende soorten vaten gerijpt. B.v.: De whisky rijpt eerst 8 jaar op ex-Bourbon vaten en vervolgens nog 2 of 3 jaar op ex-Sherry vaten. Hierdoor zal de smaak complexer worden.
Terug naar de indexE
Deze stof wordt ook wel Spirit Caramel genoemd en is de enige toegelaten (natuurlijke) hulpstof voor de kleuring van whisky (in de meeste landen). De vermelding dat E150a is gebruikt voor de kleuring van de whisky is afhankelijk van het land en niet altijd verplicht.
Engels voor "verdamping". Door natuurlijke verdamping gaat jaarlijks 2% van de whisky in het vat verloren. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Rijpen
Terug naar de indexF
De alcohol aan het einde van het distillatie proces heeft een zwak alcohol percentage en is ook scherp van smaak. Deze alcohol wordt in het engels het "feints" genoemd. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Distilleren
De whisky die voor de eerste keer rijpt op de gebruikte vaten wordt rijping op "first-fill" vaten genoemd (Engels: maturation on first-fill casks).Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Rijping
Aan het begin van de distillatie komt een alcohol die een zeer hoog alcohol percentage heeft en sterk van smaak is. Deze eerste alcohol wordt in het engels het "foreshot" genoemd. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Distilleren
Terug naar de indexG
Germination is het Engelse woord voor Ontkiemen. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten
Grist is (grof) gemalen mout. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Malen
Groenmout is ontkiemde gerst. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten
Terug naar de indexH
HTMC is een afkorting staat voor Heavy Toast, Medium Char. Het is een soort vatbehandeling die wordt gebruikt om het smaakprofiel verbeteren.
Terug naar de indexI
Independent Bottler staat voor een onafhankelijke "bottelaar" (afvullen). Er worden vaak vaten ingekocht en vervolgens zelf afgevuld op de fles. Voorbeelden zijn Signatory, Master of Malt en Douglas Laing & Co,
Terug naar de indexJ
Terug naar de indexK
Kiln is een engels woord. De Kiln is het gebouw met de typische trechtervormige schoorsteen waar het eeste plaatsvind. Eesten is het stopzetten van het kiemproces van de groenmout. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten
Kilning is het Engelse woord voor Eesten. Eesten is het stopzetten van het kiemproces van de groenmout. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten
Terug naar de indexL
Engels de alcohol die uit de eerste ketel komt en niet geschikt is voor consumptie. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Distilleren
Terug naar de indexM
Een Malt Whisky is uitsluitend gestookt van gemoute gerst. Dit in tegenstelling tot samenstelling van andere soorten "Whisky" die gestookt zijn van tarwe, rogge of mais. Het kan ook een combinatie zijn van diverse granen waarvan slechts een gedeelte (gemoute) gerst is.
Malting is het Engelse woord voor mouten. Mouten is het laten ontkiemen van gerst. Dit proces wordt gestopt door de ontkiemde gerst te laten drogen (eesten). Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten
De vloer waarover het groenmout wordt uitgestrooid om het ontkiemen te stoppen. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten
De vloeibare combinatie van mout en water wordt in het engels mash genoemd. Het beste te vertalen als "beslag". Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Malen
De Mash Tun is de ton waar het beslag (Engels:Mash) in wordt gemaakt. Deze is tradioneel van hout gemaakt.
Een leuke uitdrukking en deze uitdrukking komt uit Amerika. Moonshine staat voor een illegaal gestookte alcohol tijdens de nachtelijke uren en was mestal niet van goede kwaliteit.
Mout is het gedroogde ontkiemde mout (Groenmout).Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten
Terug naar de indexN
New Make is hetzelfde als Spirit. Het is de ongerijpte whisky.
Engels voor geen "koude filtratie". Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Filtratie
Terug naar de indexO
Original Botteling geeft aan dat de fles door de distilleerderij zelf is gebotteld (op de fles afgevuld).
Terug naar de indexP
Peat is het Engelse woord voor turf. Peated whisky staat voor geturfde whisky. Deze whisky is rokerig van smaak en heeft vaak ook een rokerige geur.
Engels voor distilleerketel. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Distilleren
Proof is de Amerikaanse manier om het alcoholpercentage percentage van een drank aan te geven. In Europa wordt vrijwel altijd ABV gebruikt. Om het eenvoudig te houden kunnen we stellen dat "proof" aanduiding het dubbele is van ABV. Dus 46% ABV (of 46% vol) is gelijk aan 92 proof.
Oorspronkelijk komt de term "proof" van de Engelsen en is in de 16de eeuw bedacht en meegenomen met de Engelse emigranten naar Amerika. Een drank was dan "above proof" als deze aangestoken kon worden en bleef branden. Zo niet dan was de drank "under proof" en was de drank dus van slechtere kwaliteit omdat er teveel water aan toegevoegd was.
Terug naar de indexQ
Een klein vat wordt een Quarter Cask genoemd. De inhoud varieert tussen de 40 en de 80 liter. Standaard is 50 liter, namelijk 1/4 van een standaard ex-bourbon vat. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Vaten.
Terug naar de indexR
Bij de tweede, derde en vierde rijping op hetzelfde vast spreekt men van rijping op "re-fill" vaten. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Rijping
Terug naar de indexS
Spirit is de nog "ongerijpte whisky" en is een kleurloze vloeistof.
Engels voor ketel.
Terug naar de indexT
Oud Engelse inhoudsmaat. Een tun is 950-960 liter (210 gallons). Een tun = 2 buts = 3 puncheons = 4 hogsheads = 8 barrels
Terug naar de indexU
Engels voor geen "koude filtratie". Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Filtratie
Terug naar de indexV
Wanneer er whisky van slechts één jaargang wordt gebruikt dan noemen we deze whisky een Vintage Malt Whisky. Bij een Vintage Malt Whisky staat dan ook altijd het jaar van distillatie en het jaar van botteling op de fles. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Bottelen
Terug naar de indexW
Ik kan hiervoor geen goed nederlands woord vinden. Het is de laag alcohol houdende vloeistof die ontstaat na enkele dagen gisten. Misschien is het nederlandse woord "Gerstennat" wel toepasselijk. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Gisten
Een Washback is engels voor de grote (houten of metalen) tanks waar de gisting plaatsvind. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Gisten
Een White Dog whisky hetzelfde als wat we "Spirit" noemen. Het is het distillaat wat zonder rijping op de houten vaten gebotteld wordt. M.a.w. White Dog is ongerijpte "whisky"
Suikerrijke vloeistof die afgetapt wordt en klaar is voor de gisting. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Malen
Terug naar de indexX
Terug naar de indexY
Engels voor gist
Engelse afkorting van Years Old, het aantal jaren dat de whisky op het houten vat heeft gerijpt.
Terug naar de indexZ