Bij alle whisky's wordt er een complex proces gestart nadat de spirit of op zijn Frans zo mooi gezegd "aux de vie", het levenswater, is gestookt. Wat uit de ketel komt is 100% doorzichtig en heeft een scherpe smaak en heeft nog geen complex aroma. Het ruikt naar alcohol, dus naar zuur deeg (of misschien wel een goedkope jenever). Maar het heeft nog geen kleur!
Hoe langer whiskey blijft rijpen op het vat, hoe donkerder de whisky van kleur wordt. Eenmaal op de fles zal de kleur niet meer veranderen. Ook de grote van het vat is van invloed. In een kleiner vat heeft de whisky in verhouding meer contact met de wand en zal de whisky sneller kleuren.
Whisky heeft een magische kleur. De kleur van goud. Maar nog donkerder zijn ook de whisky's die na jarenlang gerijpt te zijn op eikenhouten vaten nog een tweede rijping ondergaan hebben op gebruikte sherry vaten uit Spanje of op gebruikte Ruby port vaten uit Portugal.
Het vat van Europese eiken geeft donkerder gekleurde whisky dan een ex-bourbon vat. De kleur komt van de tannine in het hout en niet van de donkere Oloroso sherry die voorheen in de vaten heeft gerijpt!
Ook heeft de donkere kleur van de whisky niets te maken met de verkoolde laag hout aan de binnenkant van het vat. Deze heeft de Bourbon die er voorheen in gerijpt heeft de karamel smaak gegeven. De ex-sherry vaten zijn minder gebrand (Engels: charred) maar geven dus wel veel donkerder gekleurde whisky.
Hoe langer de whisky in een vat van Europees eiken rijpt, hoe donkerder de whisky wordt. Vaak wordt er ook een combinatie gebruikt. De whisky rijpt eerst 8 jaar op ex-Bourbon vaten en vervolgens nog 2 of 3 jaar op ex-Sherry vaten. Hierdoor zal de smaak complexer worden maar ook de kleur zal warmer worden.
De enige toevoeging aan Schotse whisky welke is toegestaan is E150. Dit is karamel welke kunstmatig wordt gemaakt. Ga er maar vanuit dat alleen als op de fles staat dat er geen gebruik is gemaakt van kunstmatige kleurstoffen, dit ook werkelijk zo is. Wil je zekerheid hebben dan moet er nadrukkelijk natural colered op de fles staan.
Dus, er is alleen geen gebruik gemaakt van kleurstof als dit nadrukkelijk op de fles staat!. In Europa is er geen regel die voor alle landen van toepassing is. In Nederland is het niet verplicht om het te vermelden. In Duitsland is dit wel verplicht en moet er op de fles staan "mit Farbstoff" of "enthält Zuckerkulör".
Wilt u naar onderstaande tabel verwijzen neem dan deze link over: "https://meeroverwhisky.nl/kleur.php#whisky-kleuren". Er wordt dan een venster geopend met de onderstaande tabel.
Engels | Nederlands | Color Scale |
---|---|---|
Gin clear | Heldere Gin | 0.0 |
White wine | Wtte wijn | 0.1 |
Pale staw | Licht stro | 0.2 |
Pale gold | Helder goud | 0.3 |
Jonquiripe corn | Mais | 0.4 |
Yellow gold | Geel goud | 0.5 |
Old gold | Oud goud | 0.6 |
Amber | Amber | 0.7 |
Deep gold | Diep goud | 0.8 |
Amontillado sherry | Zon geel | 0.9 |
Deep copper | Koper | 1.0 |
Deze tabel wordt u aangeboden door www.MeerOverWhisky.nl | ||
Burnished | Goud bruin | 1.1 |
Chestnut Oloroso Sherry | Kastanje Sherry | 1.2 |
Russet muscat | Roodbruin | 1.3 |
Tawny | Geelbruin | 1.4 |
Auburn polisched mahony | Herfst | 1.5 |
Mahogany | Mahonie | 1.6 |
Burnt umber | Donkerrood | 1.7 |
Old oak | Oudrood | 1.8 |
Brown sherry | Bruin Sherry | 1.9 |
Treacle | Stroop | 2.0 |