De Lowlands omvat het gebied ten zuiden van de lijn Dundee-Greenock en omvat ook twee grote steden Edinburgh en Glasgow. Dit zijn havensteden welke belangrijk waren, met name Glasgow, voor de wereldwijde verspreiding van de whisky.
De lowlands is het gebied wat het dichtst tegen de (officiele) grens met Engeland ligt en in het zuiden begrenst wordt door de historische Hadrian Wall. Op de foto hieronder zijn de restanten van deze historische grens te zien.
Restanten van de Hadrian Wall die in de Romeinse tijd de grens was tussen de zuiden van het eiland en het "wilde noorden"
Deze verdeling van Schotland in de Highlands en de Lowlands is gebaseerd op culturele en economische redenen. In het dagelijks leven kijken Laaglanders met enige schroom naar de bergachtige hellingen die de grens tussen de twee regio's markeren. De Hooglanders waren een andere stam en enigsinds roofzuchtig en beschouwden de Laaglanden als een ideale plek om te plunderen. Economisch waren de LowLands sterker en werd daar veel meer handel gedreven. Er viel dan ook wel wat te halen.
De Lowlands ten zuiden (en oosten) van de Highlands waren ook veel vruchtbaarder dan de Highlands en waren gemakkelijker te cultiveren. In de achttiende en negentiende eeuw werden verbeteringen doorgevoerd in de bemesting en drainage van het land, in landbouwtechnieken en in de oogst, waardoor er meer granen konden worden verbouwd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het distilleren in de Lage Landen veel eerder technisch verder en ontwikkeld werd dan in de Hooglanden.
Glenkinchie [groot] , Auchentoshan [groot] en Bladnoch [klein] zijn de enige drie distilleerderijen die hebben weten te overleven in de Lowlands waarbij gebruikt wordt gemaakt van het water uit de Lammermuir Hills. Vroeger, aan het begin van de 19de eeuw waren er in de Lowlands ruim 100 distilleerderijen actief, nu dus nog maar 3 (sinds kort 4) stuks.
Door wetgeving moest meer gebruik worden gemaakt van de grote pot stills (dus geen kolomdistillatie) en werd het technische niveau weer enigsinds gelijkgetrokken. Tegelijkertijd produceerden de velden van de Laaglanden vele soorten granen, vandaar dat distilleerderijen in de Lowands gemengde graanmouten gebruikten in plaats van alleen gemoute gerst.
En dan is er ook nog altijd de vraag hoe je de naam van de whisky moet uitspreken. Je kunt proberen om "Auchentoshan" uit te spreken maar je zit vast en zeker fout. Het is vaak oud Scots/ Keltisch en dan wordt het toch even anders uitgesproken.
Onderstaand een uitsnede van de box van de "Auchentoshan" 12YO whisky. De uitspraak is dus "Ock-un-tosh-un", zie ook de tip op de box, lekker dubbelzinnig!
Soms wel zo handig dat er op de doos staat hoe de naam van de whisky uitgesproken moet worden/p>
Voor de kust van South-Ayrshire ligt op ongeveer 15km uit de kust het eiland "Ailsa Craig". Zeer dominant aanwezig in de Firth of Clyde. Het eiland heeft een omtrek van 3km en een hoogte van 340 meter! Er staat een verlaten kasteel en een vuurtoren op het eiland. Er zijn geen voorzieningen op het eiland. Anno 2013 staat het te koop voor 1,5 miljoen pond!
Ailsa Craig is een dominerend eiland lang de westkust van de lowlands.
Bij Ailsa Bay Distilleerderij staan 8 koperen ketels die een exacte kopie zijn van zuster distilleerderij Balvenie. Ailsa Bay Distilleerderij staat ook in Girvan. De distilleerderij is genoemd naar het vulkanische eiland Aisla Craig wat 15 km voor de kust ligt in de Firth of Clyde. De geproduceerde whisky wordt gebruikt in de blended whisky's van Grant. Productie is 12 miljoen liter per jaar. De whisky wordt gerijpt op Bourbon vaten van 200 liter. De Grant's blended whisky, wereldwijd op de vierde plaats, wordt bij Ailsa Bay Distillleerderij geblend.
Distilleerderij Daftmill Farm in Cupar is een nieuwe distilleerderij in een oude molen die in 2005 de eerste whisky op het vat afvulde.