whisky glasses

Complete Proces Flow

Hieronder een visualisatie van het complete proces. In de flow staan diverse linkjes naar de pagina's waar meer uitleg/duiding wordt gegeven. Ik heb zoveel mogelijk gebruik gemaakt van Nederlandse aanduiding en de Engelse vertaling in het grijs geplaatst.

Dit is mijn eerste poging om van het totale productie process een "one pager" te maken. Alle feedback is welkom op mijn email, thanks!

Toevoeging

Proces

Resultaat

Gerst

Barley

plus

Water

Water

Mouten-Weken

Malting-Steeping

het weken duurt ongeveer 2 tot 3 dagen

Meer Info

Bevochtigd Gerst

Moistened Barley

Bevochtigd Gerst

Moistened Barley

plus

Droge lucht

Mouten-Ontkiemen

Malting-Germination

het weken duurt ongeveer 4 tot 5 dagen

Meer Info

Groen Mout

Germinated Barley

Groen Mout

Germinated Barley

plus

Hitte en Rook (traditioneel:Turf)

Peat

Mouten-Eesten

Malting-Kilning

Meer Info

Mout

Malt

Mout

Malt

Schroten (grof malen)

Milling

Meer Info

(grof) Meel

Grist

(grof) Meel

Grist

plus

Water

plus

Laatste wassing vorige batch

Sparge

Mengen

Mashing

omzetting van zetmeel en enzymen naar suiker(water)

Meer Info

Wort

plus

Residu

Draff

plus

Laatste wassing

Sparge

het slappe suikerwater van de laatste wassing wordt als eerste toegevoegd aan de volgende batch

Wort

plus

Gist

Yeast

Gisting

Fermentation

de gisting duurt 2 tot 5 dagen

Meer Info

Wash

Bier (iets anders bedenken) & Voorloop & naloop

Wash & Foreshot & Feints

plus

Warmte

Distillatie (Ruwbrand)

Distillation

Meer Info

Low Wines

plus

Residu

pot ale

Low Wines

plus

Warmte

Distillatie (Fijnbrand)

Spirit Run

Meer Info

Voorloop & Middenloop (het hart) & Naloop

Foreshot (Heads/ boil first) & Middle cat (Heart) & Feints (Tail)

De Voorloop en Naloop worden weer teruggevoerd naar de Ruwbrand ketel.

plus

Residu

Spent lees

Het "Hart"van de Fijnbrand

Spirit/ New Make

plus

Zuiver water

verlaging van alcoholpercentage (indien gewenst) naar 63.5%

Rijping

Maturation

de rijping op eikenhouten vaten gedurende minimaal 3 jaar

Meer Info

Vat Whisky

Barrel Whisky

minus

Engelen deel

Angels share

dit is de verdampte alcohol

Vat Whisky

Barrel Whisky

Finishen

tweede of derde rijping op een ander soort vat

Meer Info

Verrijkt Vat Whisky

Enriched Barrel Whisky

zoals bv de Distillers Editions

minus

Engelen deel

Angels share

dit is de verdampte alcohol

Whisky

plus

Whisky

Mengen

Blenden

Meer Info

Gemengde Whisky

Blended Whisky

Vat Whisky

plus

Koude

Koude Filtering

Chill Filtration

Meer Info

Koude gefilterde whisky

Chill-Filtered Whisky

Whisky

plus

Zuiver Water

Verlaging Alcohol%

Meer Info

Whisky met verlaagd alcohol percentage

Collered Whisky

Whisky

plus

E150

Kleuren

Collering

Meer Info

Gekleurde Whisky

Collered Whisky

Whisky

plus

Fles

Afvullen

Bottelen

Meer Info

Fles Whisky

Bottle of Whisky

Gevulde fles Whisky

plus

Vrienden

Genieten

Deze processtap kost veel tijd om extra te genieten

Lege fles Whisky

plus

Vrienden

Ga naar volgende pagina: Single Malt Whisky »

Meest Bezocht:

Wat is Distilleren?
Wat is Single Malt Whisky?
Wat is Blended Whisky?

Nieuwe Pagina's:

Het Glas
Whiskyvaten
Glenfiddich

Veel Gestelde Vragen:

Whisky of Whiskey?
Water of IJs?
Single Malt Whisky?

Bekendste Merken:

Talisker
Dalwhinnie
Lagavulin


NIX18

Geen 18, geen alcohol!